Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Πρόβλημα: Ενέργεια από τον ήλιο

Φτιάχτηκαν οι ομάδες για το Project, περιμένουμε να συγκεκριμενοποιήσουν τα ερωτήματα που θα διερευνήσουν.

Ένα κοινό πρόβλημα θα είναι η εκτίμηση της ενέργειας του ήλιου.

1. Και επειδή αυτή μας έρχεται ακατάπαυστα θα πρέπει να εκτιμήσουμε αυτό που στη φυσική το λέμε Ισχύ, την ενέργεια δηλαδή που φτάνει κάθε δευτερόλεπτο. Να την περιορίσουμε  σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου. Μπορούμε να σκεφτούμε τη σύγκριση ενός ηλιακού με έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

2. Μετά μπορούμε να υπολογίσουμε την ισχύ σε όλη την επιφάνεια της γης, που βλέπει κάθε στιγμή τον ήλιο. Χρειαζόμαστε για αυτό την ακτίνα της γης.


3. Ακόμα, επειδή θα έχουμε βρει την ισχύ που φτάνει στην επιφάνεια, θα εκτιμήσουμε μόνοι μας πόση παραπάνω φτάνει στην ατμόσφαιρα και απορροφάται από τον αέρα –ας πούμε τριπλάσια.
Ύστερα θα μάθουμε την απόστασή μας από τον ήλιο, και εύκολα θα υπολογίσουμε όλη την ισχύ που αυτός δίνει.

===================

5 σχόλια:

  1. Τις προηγούμενες μέρες ασχολήθηκα με ένα από τα προβλήματα της ομάδας μου στο πόση ενέργεια προσφέρει ο ήλιος στην γη.Έψαξα στο διαδίκτυο αλλά δυστυχώς δεν βρήκα αυτό που χρειαζόμουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ακριβώς ζητούσες και δεν το βρήκες. Μήπως δεν διατύπωσες αρκετά καλά το ερώτημα το οποίο έψαχνες ή δεν έκανες καλή έρευνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να κάνω μια ερώτηση ; Η ισχύς αναφέρατε οτι πρέπει να μετρηθεί σε επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου . Αυτό θα το κάνουμε με τη βοήθεια μιας συσκευής με πάνελ, σωστά ; Πρέπει δηλαδή το πάνελ να είναι 1 τ.μ. ; Και αν ναι,δεν είναι διαφορετικές οι αποδόσεις κάθε συσκευής ακόμα και αν έχουν και οι δύο πάνελ 1 τ.μ. ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλεξία δεν θυμάμαι αν το συζητήσαμε στο σχολείο. Ας απαντήσω λοιπόν καθυστερημένα:
      Το πάνελ με φωτοβολταϊκά έχει πολύ μικρή απόδοση, άσε που δεν μπορούμε να το βρούμε τόσο εύκολα. Τα κλασικά ηλιακά που ζεσταίνονται και ζεσταίνουν το νερό είναι μια καλή λύση για τις μετρήσεις μας. Για να μετρήσουμε την ενέργεια που παίρνει από τον ήλιο θα σκεφτούμε να το συγκρίνουμε με κάτι ισοδύναμο.
      Μετά μπορούμε να εκτιμήσουμε πρόχειρα και, ας πούμε, 50% απώλειες στο περιβάλον, κάποια απώλεια στην ατμόσφαιρα... αλλά αυτά είναι δευτερεύοντα.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή